Historien om Fajancefabrikken Aluminia
Grundlagt på Christianshavn, København i 1863 af August Schiøtt (født på Rugård ved Randers i 1834). Man producerede udelukkende billige brugsfajancer, hårdt brændt - fremstillet efter engelsk forbillede. Udmærket kvalitet, beregnet for de mange, især spise- kaffe- og te-stel, samt krus og mælkekander.
I 1869 blev fabrikken flyttet til Smallegade/Fasanvej på Frederiksberg. Omkring 1870 begyndte man at satse højere og skabte Aluminia stel. Stellene fik navne der klingede godt i det bedre borgerskabs ører, f.eks. "Lovisa" (opkaldt efter kronprinsessen der året forinden var blevet gift med Frederik VIII.).
Dekorationerne varierede, men især et stel med bredt blåt bånd og guld-stafferinger blev populært.
Et stort køb og ny fajancestil
Til stor overraskelse, både for samtiden og for nutiden, købte Aluminia "Den Kongelige Porcelænsfabrik" i 1882. Fabrikkerne blev sammenlagt rent administrativt, men fungerede ellers som 2 fabrikker.
Aluminia blev i slutningen af århundredet udsultet til fordel for "Den Kongelige" på alle områder, men i 1901 kom der hjælp i form af maleren Joakim Petersen (1870-1943. Tog i 1911 navneforandring til Christian Joakim). Han havde vakt opmærksomhed på verdensudstillingen i Paris i 1900 med sine keramiske forsøg.
På Aluminia udviklede han en ny fajancestil, som han lod komme til udtryk i former og dekorationer. Nu fik Aluminia en fajancestil der var helt deres egen, hvilket har sikret at fabrikkens produkter i dag er fine samleobjekter.
Mens Christian Joakim endnu var midt i sine forsøg, blev endnu en dansk maler, Harald Slott-Møller, ansat. Han tiltrådte i 1902 som kunstner og tilsynsførende ved udførslen af de kunstneriske genstande. Ansættelsen af en ny kunstner og konkurrent behagede næppe Christian Joakim, men ikke desto mindre blomstrede en produktion uden sidestykke i dansk fajancekunsts historie. Omfanget og egenarten af produktionen var helt unikt. Man lagde stærke farver under glasuren og gjorde den skrøbelige fajance mere slidstærk. Det blev en helt speciel skønvirke-stil.
Et skift i ledelse og en række populære produkter
I 1906 blev Christian Joakim enerådende kunstnerisk leder, efter et brud mellem de to herrer. Harald Slott-Møller forlod fabrikken. Som hjælper havde Christian Joakim billedhuggeren Rasmus Harboe (1868-1952), der bl.a. skabte de store julerelieffer (1907-1927) samt mange af de små børnehjælpsplatter.
Der blev udgivet i alt 26 børnehjælpsplatter i årene 1909-1930, i årene 1915-1918 dog to hvert år. Kunstnerne var Christian Joakim, Rasmus Harboe og Oscar Willerup.
Aluminias juleplatter blev også skabt af Christian Joakim. De letgenkendelige platter i primært blå og gule farver, kan uden besvær kendes som Aluminias pga. motiv-størrelse og farver, der går igen på både juleplatter, julerelieffer og de fleste børnehjælpsplatter. Motiverne er tegnet i stort format og uden mange detaljer.
Christian Joakim tegnede gennem årene mange nye stel til Aluminia, f.eks. "Krone", "Victoria", Hvidkløver m.fl.. I 1914 tog fabrikken hul på en ny success, idet den lancerede Christian Joakims stel "Tranquebar"
Aluminia fik i 1913 tilnavnet Københavns Fajancefabrik, men dette navn brugtes først i genstandenes mærkning fra 1921.
I 1933 gik Christian Joakim af, og blev efterfulgt af sin elev Nils Thorsson, som fik hovedansvaret for fabrikken. Det er hans fortjeneste, at han sikrede fabrikkens videreudvikling og i sidste instans overlevelse.
I nyere tid har ikke mindst Grethe Meyers spisestel "Blå Kant" fra 1964, gjort Aluminia berømt.
Navnet Aluminia udgik i 1969, men produktionen fortsatte hos Royal Copenhagen. Interessen for ting fra den danske fajancefabrik Aluminia er steget betydeligt i de seneste år, og netop nu opnår arbejder fra den gamle fabrik meget høje priser.
Fakta om Aluminia:
Hvad var Aluminia?
- Aluminia var en Københavns fajancefabrik, der producerede husgeråd til dagligdagen.
Hvornår blev Aluminia grundlagt?
- Aluminia blev grundlagt i 1863.
Hvornår købte Aluminia Royal Copenhagen?
- Royal Copenhagen blev opkøbt af Aluminia i 1882.
Hvornår ophørte Aluminia?
- Aluminia navnet forsvandt til fordel for Royal Copenhagen i 1969.
Eksempler på Fajance Fabrikken Aluminia mange samlerserier: