Kay Bojesen
Her ses nogle af de mange træfigurer som Kay Bojesen skabte i sit lange kunstneriske liv.
Kay Bojesen blev oprindelig udlært som sølvsmed hos Georg Jensen i 1910. Men han kunne noget helt særligt ud over at skabe smukke ting i sølv - han kunne give træ liv og skabe trædyr med sjæl og glimt i øjet.
Med mere end 2000 stykker kunsthåndværk på samvittigheden hører han til blandt 1900-tallets mest produktive danske kunsthåndværkere.
Han er mest kendt for sine legende livsglade aber, livgardister og andre trædyr, men hans store produktion omfatter også smykker, bestik, tekander og sølvpokaler.
Som en af de første indenfor dansk kunsthåndværk lod han sig begejstre af funktionalismen, og han var blandt initiativtagerne til ”Den Permanente” – en forretning og et udstillingsvindue, der gennem årtier repræsenterede det bedste indenfor dansk og skandinavisk design.
1919 blev startskuddet for en ny epoke for Kay Bojesen. Han blev gift og fik sønnen Otto. Det var med til at sætte gang i Kay Bojesens fascination af børn, legetøj og træ og bragte minderne tilbage til hans egen barndom, hvor faderen (forlægger Ernst Bojesen – udgiver af bl.a. ”Blæksprutten” som denne figur er opkaldt efter) snittede træfigurer til ham og bl.a. opmuntrede sine børn til opfindsomhed, fantasi og højt humør.
I 1933 startede han et værksted hvor han arbejde i sølv og træ. Hans glade træfigurer blev hurtigt meget populære og i 1952 blev han Kongelig hofleveandør af trælegetøj.
I 1990 købte Rosendahl Design Group rettighederne til produktion, markedsføring og salg af Kay Bojesens trælegetøj. De viste figurer er derfor heldigvis stadig i produktion, og kan leveres som nyt trælegetøj.