Porcelænsfabrikken Danmark havde sin oprindelse i Aarhus ved grossisten Holst & Knudsen, som forsynede de danske isenkræmmere med glas og porcelæn. Oprindelig blev porcelænet importeret fra udlandet. Med tiden opstod der dog et ønske om at have mere kontrol over bemalingen af porcelænet. Derfor begyndte man at importere porcelænet ubemalet for derefter at lade indenlandske porcelænsmalere stå for dekorationen. Dette foregik blandt andet på Kjøbenhavns Porcellains Maleri, som man overtog i 1924.
Importen af ubemalet porcelæn kom dog til sin afslutning i 1930erne, hvor verdenskrisen medførte meget stærkere valutakontrol, hvorfor man ikke længere kunne få udenlandsk valuta fra valutacentralen til indkøb af udenlandsk porcelæn. Det blev derfor nødvendigt at opstarte egen produktion, hvis leveringen af porcelæn skulle fortsætte. Derfor etablerede Holst & Knudsen egen porcelænsproduktion på Porcelænsfabrikken Danmark, der blev anlagt i et gammel sukkerraffinaderi i Kongens Lyngby. Derfor blev porcelænet kaldt Lyngby Porcelæn.
Det lykkedes indenfor en kort årrække at etablere en omfattende produktion til hjemmemarkedet. Fabrikken opnåede anerkendelse, men ikke kommerciel succes i udlandet.
Fabrikken sluttede som den var begyndt med en ændring i valutarestriktionerne. I 1960erne bortfaldt de sidste af disse og fabrikken kunne ikke konkurrere med den automatiserede produktion fra udlandet. Den blev derfor lukket i 1969 og bygningerne revet ned.
Det kendteste produkt fra Lyngby Porcelæn er Lyngby vasen med de karakteristiske riller. Navnet er senere blevet taget op igen, så Lyngby vasen nu også kan fås i ny udgave.