Tips og Ideer
Lav din egen kageopsats Platter som vægdekoration Hvordan laves platter? Ideer til boligindretningen Rensning af sølvtøj mv. Kan dit porcelæn tåle maskinopvask og microbølgeovn? Hvad er forskellen på fajance og porcelæn? Hvad er forskellen på overglasur og underglasur? Må man spise af juleplatter? Gode grunde til at købe brugt Sådan indretter du et retro-hjem Hvornår er det okay at pynte op til jul?

Undgå at Georg Jensen julepynt mister værdi!

Georg Jensen julepynt har været populært i mange år og findes i mange hjem. - Julepyntet fra Georg Jensen er skabt med omhu og dedikation, designet til at at holde hele livet og og gå i arv til kommende generationer. Det er dog stadig vigtigt med den rette vedligeholdelse! - Også hvis du ønsker at sælge!

Vi både køber og sælger nyt og gammelt Georg Jensen julepynt, som fx. uroer, lyseholdere, ornamenter, osv. Vi gennemgår alt, når det kommer ind og har gjort os en del erfaring på godt og ondt. Når vi opkøber, er der ofte forskellige ting, som trækker ned i prisen. Noget kan efterfølgende repareres, andet har forringet værdien permanent.

På denne side giver vi dig nogle gode råd til, hvordan du opbevarer, vedligeholder, renser og reparerer dit Georg Jensen julepynt, så det bevarer sit udseende og værdi.

Sådan passer du godt på dit Georg Jensen-julepynt
Rengøring af Georg Jensen julepynt

Julepynt kan vaskes men må IKKE pudses med slibemidler!!!

Med tiden mister forgyldte ting deres glans, hvis de ikke rengøres rigtigt. Det, der oftest sker, er, at der danner sig en hinde af fedt på overfladen, som får guldet til at se mat og trist ud.

Georg Jensens julepynt er som hovedregel med guldbelægning, det betyder, at det ikke bliver anløbent og skal derfor heller ikke pudses. BEMÆRK du må ALDRIG pudse forgyldte ting med et slibemiddel som fx. brasso, da det vil betyde, at dine Georg Jensen juleuroer, lyseholdere, ornamenter osv. mister deres forgyldning.

Vask af forgyldte Georg Jensen ting

Det kan være en god ide at vaske det forgyldte julepynt, når det bliver mat og kedeligt.

Du gør sådan her:

  1. Fyld en vaskebalje med varmt vand* og bland lidt opvaskemiddel og citronsyre i (en spiseskefuld af hver i 4 liter vand).

  2. Læg julepynten i baljen og lader det stå i ca. 15 min til fedt og snavs er opløst.

  3. Tag tingene op og tør dem med et rent viskestykke.


Nogle gange sidder der noget genstridigt fedt/belægning på. Da gnidder du bare lidt ekstra med viskestykket, det får normalt den sidste belægning væk.

*P.S. Hvis det er juleuroerne med fine røde perler eller sten, skal du være ekstra forsigtig med, at vandet ikke er for varmt og at du ikke gnubber for hårdt ved dem, da perler og sten ellers let falder af.

Vask af Georg Jensen Juleuroer Rengøring af Georg Jensen Juleuroer
Pleje af Georg Jensen emballage, bånd, mv.

Kasser og bånd

Det er ikke kun selve julepynten, der bestemmer værdi. Hvis dit Georg Jensen julepynt en dag skal sælges, er standen af emballagen, bånd, mv. også vigtig.

De originale bånd

Lad os starte med de røde bånd til juleuroerne. Hvis de er blevet krøllede kan de sagtens stryges. Her er det dog MEGET vigtigt, at de stryges ved lav varme og med teksten nedad. Hvis du ligger båndene på et klæde, så teksten vender nedad mod klædet, og så stryger hurtigt henover båndet, så undgår du, at teksten på båndet løsner sig.

Hvis båndene er beskidte, kan de sagtens vaskes i lidt sulfo eller vaskepulver, og stryges når de er tørre.

Husk også, at du aldrig må klippe i de originale bånd, hvis du påtænker at sælge en dag. Mange bruger faktisk slet ikke de originale bånd, men køber en rulle almindelig rødt silkebånd og bruger det i stedet. - Det er helt klart en fordel, at de originale bånd er nærmest ubrugte, hvis de skal sælges.

Den originale Emballage/Kasse

Så er der kasserne... De små papkasser til lyseholderne og ornamenter er der ikke så meget at gøre ved, hvis de først er skadede. Det er vigtigt, at de ikke får fugt og lad gerne være med at skrive på kasserne.

Når vi opkøber gamle juleuroer, sidder der på mange af de gamle kasser gamle klistermærker med håndskrevne årstal. osv. Du kan fjerne sådanne klistermærker med rensebenzin og evt. en glasskraber. Hvis der er skrevet på kasserne med tuds eller kuglepen, kan du nogle gange fjerne det med sprit.

 

Undgå eller ret op på skader

Vedligeholdelse af dit julepynt

Denne sektion har meget at gøre med den foregående, men fokuserer mere på, hvad du kan gøre for at undgå egentlige skader eller rette op på en skade, efter den er sket.

Brug selvslukkende juletræslys

En ting, som vi ofte ser, er, at stearinlysene i lyseholderne er brændt ned til holderen. Når det sker misfarver ilden guldbelægningen og så er skaden sket. Dette kan der ikke rettes op på og lyseholderen vil permanent have en misfarvning. For at undgå dette skal du være opmærksom på, at lysene ikke når at brænde ned i holderen. Derfor anbefaler vi, at du kun bruger selvslukkende juletræslys. Du kan også bruge LED lys.

Hvis du påtænker en dag at sælge dit Georg Jensen julepynt, så husk altid at beholde originalindpakningen, selvom du vælger at opbevare anderledes. Hvis du ikke har originalemballagen kan du ikke få det samme for dit pynt den dag, du måtte ønske at sælge. Så sørg for at beholde den og opbevar den tørt.

Når perler eller sten er faldet af

Vi ser ofte, at de små perler eller glaskrystaller er faldet af, hvilket forringer værdien væsentligt. Så om muligt sørg for at få limet dem på igen, inden de bliver væk. Med lidt fingernemhed, sekundlim og måske en pincet, kan du få dem limet på igen. Du kan se den lim, som vi bruger nedenfor.

Reparation af Georg Jensen juleuroer og ornamenter Loctite lim til brug med Georg Jensen juleuroer

 

Opbevaring af dit Georg Jensen julepynt

Opbevaring af dit julepynt

Opbevaring spiller en stor rolle i forhold til vedligeholdelse af dit julepynt. Julepynten er trods alt gemt væk det meste af året og det er her, der kan ske uoprettelig skade, hvis det ikke er opbevaret tørt og ikke for koldt.

Hvis julepynten opbevares for koldt og vådt, kan der forekomme sprækker i guldbelægningen og så kan metallet under guldet forvitrer og danne rustpletter, som ikke kan fjernes.

Pas på ridser

Det er vigtigt, især med henblik på senere salg, at du opbevarer julepynten, så det ikke bliver ridset. Julepynten må ikke komme til at ligge sammen mod hinanden uden beskyttelse, da det kan få ridser. Hvis det har fået ridser, vil julepynten automatisk miste værdi.

Du kan opbevare dit julepynt i originalindpakningen, men mange synes, det er træls at skulle åbne alle de små kasser med lyseholdere og juleornamenter, og de fylder også en del. Derfor vælger mange at opbevare lyseholdere og ornamenter, mv. i velegnede opbevaringskasser.

Husk blot at bevare originalkasserne, hvis du en dag vil sælge.

Sort Opbevaringsæske til 20 stk. Georg Jensen lyseholdere