Sølvtøj, kobber, bronze og messing er moderne igen
Det er igen blevet moderne at dække op med sølvtøj og pynte bordene med kobber, bronze og messing. Længe har det været det glatte og retlinede designlook, der var oppe i tiden. Nu er tiden kommet til at give bordet noget mere personlighed og fylde med gamle ting med udskæringer og mønstre. Dette giver rummet en mere hyggelig stemning og tilføjer noget patina til hjemmet.
Men når man tager sølvtøj og kobbertøj ind på bordet igen, tager man også udfordringerne omkring vedligeholdelsen af det ind igen. Dette vil vi gerne hjælpe med at gøre nemmere med nogle gode råd til dine metalgenstande.
Metaller angribes af den ilt, som omgiver os og det er det, som giver den grimme overflade, der fører til behovet for pudsning. Der dannes et lag af metaloxider på overfladen af metallet, hvor ilten og metallet går i forbindelse med hinanden.
Kontinuerlige brug og efterfølgende almindelige rengøring gør, at der ikke kan nå at danne sig de større lag af oxidering på overfladen og derved holder dit bestik og lignende sig blankt og flot.
Daglig brug holder dit sølvbestik og lignende pænt!
Det første råd er i al essens et råd om forebyggelse. Den bedste måde at holde sit sølvtøj m.m. pænt på er ved ikke at lade det blive rensningskrævende i første omgang og for metalgenstande gælder det, at manglende brug gør det mere rensningskrævende, da det er luften omkring os, der gør det mat og glansløst. Så brug dit sølvtøj hele tiden og du vil se, at det holder sig bedre.
Gammelt pletsølvbestik, kobber, messing og andre bronze ting kan købes til meget overkommelige priser i vore dage, og man får ikke ret meget for det, hvis man vil sælge det. Derfor er vores råd, at det ikke kun bringes frem ved festlige lejligheder, men også bruges i hverdagen.
Opbevar sølvtøjet så iltfrit som muligt
Vores andet tip er ligeledes om forebyggelse. Da det er ilten, der gør metallerne anløbne, så forebygger man ved at mindske tilgangen af ilt. Dette kan gøres ved at pakke f.eks. sølvtøj i fryseposer. Du bør først pakke det i enten syrefrit silkepapir eller i nyvaskede bomuldsklude for at beskytte det mod stoffer i plastikken, der kan medføre anløbning. Derefter lægges sølvtøjet i fryseposen og den lukkes tæt. Derved er der lavet en indpakning, som mindsker ilttilførslen. Hvis man følger ovenstående råd om at bruge sølvtøjet ofte, vil det dog ikke være nødvendigt at opbevare sølvtøjet så omstændeligt, da det ikke når at anløbe så meget, hvis det er i konstant brug.
En anden synder, når sølvtøj bliver anløbet, er svovlbrinter og svovldioxid. Dette kan forebygges ved at have en lille skål med aktivt kul stående sammen med sølvtøjet. Det aktive kul reagerer med svovlforbindelserne og beskytter derved sølvtøjet. Aktivt kul kan købes som granulat ved eksempelvis en materialist.
Hvis sølvtøjet alligevel er blevet anløbet?
Forebyggelsesråd er selvfølgelig kun en del af ligningen. Hvis sølvtøjet allerede er anløbet, så er det for sent at forhindre det. Så må man ty til rensning. Her er der forskellige metoder til forskellige metaller og legeringer. Hvis du vil rense sølv og kobber, der begge er ædelmetaller og ikke legeringer, så er en reduceringsproces en nem løsning. Vær opmærksom på, at sølvplet ikke bør renses på denne måde.
Reducering med stanniol
At rense metaller ved reducering er mere simpelt end ordet antyder, der er en række forskellige metoder alt efter temperament og hvor hurtigt man ønsker, at processen skal gå. Det, som i alle tilfælde skal bruges, er en balje, som du beklæder med stanniol, kogende vand i en mængde, der kan dække sølv- eller kobbertøjet i baljen og noget klæde at tørre med. For alle metoder gælder det, at det er bedst, at der ikke er overlap, men at genstandene ligger frit.
Den første metode behøver blot almindeligt bordsalt. Du hælder blot det kogende vand i baljen med stanniol og tilsætter et par tsk. fulde salt. Rør derefter saltet op i vandet med en ske. Derefter lægger du sølv- eller kobbertøjet i og lader det stå i to til ti minutter. Herefter tager du det op, vasker det under rindende vand med opvaskemiddel og tørrer det med klædet. Herefter skulle anløbningen være fjernet. Behandlingen kan gentages alt efter, hvor anløbent metallet er.
Den anden metode inkluderer soda (natriumkarbonat ikke kaustisk soda). Hæld et par tsk. fulde soda i det kogende vand som angivet i den første metode og læg genstandene i. Lad det ligge et par minutter og tag det derefter op (Brug eventuelt en tang). Færdiggør derefter som i den første metode.
Den tredje metode inkluderer natron (Natriumhydrogenkarbonat), salt og eddike. Her hældes en tsk. fuld salt og en tsk. fuld natron i baljen, hvorefter du putter en halv kop eddike i. Vær forsigtig, eddiken vil forårsage en mindre reaktion. Du kan godt bruge denne metode uden eddiken, men den gør metoden langt hurtigere. Herefter hælder du det kogende vand i, hvorefter du kan lægge sølvtøjet i. Det bør kun tage et halvt minut, men hvis det er slemt anløbent, kan du lade det blive lidt længere. Brug derefter en tang eller lignende til at tage sølvtøjet op igen. Færdiggør derefter som i den første metode.
Disse metoder er nemme og hurtige, men vær opmærksom på, at al den oxiderede belægning bliver fjernet, hvilket også inkluderer de mørke områder i udskæringer, som giver sølvtøjet karakter.
Kobber, messing og bronze
Metaller og legeringer som kobber, messing og bronze anløber ikke i samme grad som sølv. Kobber kan renses efter reduceringsmetoden, men det behøver ikke at være nødvendigt. Det vil ofte være nok blot at smøre genstanden ind i tyk brun sæbe og lade den stå et stykke tid, hvorefter du vasker det af i lunkent vand. Hvis dette ikke er nok, kan du bruge reducering på kobberet, mens pudsning vil være nødvendigt for messing og bronze.
Pudsning
Der er ingen vej uden om, at det i nogle tilfælde er nødvendigt med pudsning. Til lettere anløbent sølv, kobber, bronze og messing kan man bruge Bistro rensecreme til henholdsvis sølv og kobber/messing fra Sterling. Hvis det er stærkt anløbent, vil det være nødvendigt med stærkere pudsemidler som Rød Egern og Brasso. Du bør vælge de flydende pudsemidler frem for pulverformen, da pulveret kan forårsage slidskader. Hvis der er tale om sølvtøj med ciseleringer og graveringer bør pudsningen foregå med hensyntagen til dette, så disse ikke bliver beskadiget.
Rengøring, hvor det ikke er anløbninger
Metalgenstanden bliver ikke kun anløbent ved oxideringer. Det kan også blive beskidt på ganske almindelig vis. I de tilfælde hvor der blot er tale om almindelig skidt, så er det selvfølgelig blot almindelig vask, der skal til. Der er dog nogle genstande, hvor det ikke er helt let at komme ind og få renset. Et godt eksempel herpå kunne være de mange smukke juleuroer og andre pyntegenstande fra Georg Jensen. I de tilfælde hvor der er kommet fedtfingre på svært tilgængelige steder eller juleuroen er blevet noget mat i det, bør du blot fylde en vaskebalje halvt op med kogende vand og putte en skefuld citronsyre og et sprøjt sulfo i. Læg derefter juleuroerne ned i vandet og lad dem ligge i nogle minutter, hvorefter du tager dem op og dupper dem af. Herefter vil de være smukt skinnende igen. Citronsyremetoden kan ligeledes bruges til at gøre andre metalgenstand blanke.
Nu skulle der ikke være noget til hinder for at tage det smukke gamle sølv- og kobbertøj frem og husk at bruge det, så vil det være nemmere at holde pænt.
Disclaimer: Vi er ikke ansvarlige overfor nogen person eller organisation for konsekvenserne ved brugen af nogen oplysninger på denne side.
Gå ikke glip af gratis tips og masser af GODE tilbud - Læs mere her eller tilmeld dig nedenfor!
DPH Trading
Løkkegravene 49
5270 Odense N
CVR-nr.: DK61086013
Følg os på de sociale medier: