Johann Christoph Bayer (1738-1812), maler
Johann Christoph Bayer, studerede som blomstermaler hos Dietsch i Nürnberg indtil 1768
I 1768 kom Johann Christoph Bayer til København 30 år gammel.
Ansat ved Royal Copenhagen Porcelænsfabrik fra 1776-1804.
Udførte blomstermalerierne i forbindelse med udsmykningen af Christiansborg i København, men er berømt for sine dekorationer til Flora Danica stellet.
Han skabte 1.802 forskellige dele til Flora Danica - En kæmpe opgave.
Da Johann i sommeren 1768, 30 år gammel, kom til København fra Nürnberg i Tyskland, var han netop uddannet porcelænsmaler - med blomster som speciale - hos sin fars lille porcelænsfabrik i Nürnberg.
Ved en tilfældighed, formentlig, sad Johann i Botanisk Have i København og kiggede på blomster, og kommer der i snak med direktøren for Botanisk Have, G.C.Oeder, der også var tysker. Oeder havde på det tidspunkt en række blomstermalere i gang med at male et opsigtsvækkende bogværk - Flora Danica - som Kong Christian den 7. havde bestilt. I bogværket skulle der være håndkolorerede billeder af alle blomster i kongeriget Danmark. Johann Christoph blev ansat til at male blomster i bogværket.
I 1775 starter en anden tysker - Frantz Heinrich Müller - den nye, kongelige porcelænsfabrik op i København.
I 1970 bestilte Kong Christian den 7. hos Den kongelige porcelænsfabrik (Royal Copenhagen) Flora Danica stellet. Det var først tænkt som en gave til Catharine II (Katarina) den Store af Rusland. Catharine II modtog dog aldrig Flora Danica Stellet, da hun døde i 1796 inden stellet var færdig.
Krongen fornyede dog ordren og Flora Danica Stellet blev leveret til den danske kongefamilie i 1804. Stellet har siden kun været brugt ved statslige middage, fødselsdage, bryllupper og lignende. Alligevel er den del gået tabt, for eksempel, blev 32 tallerkener ødelagt på én gang i 1841. Af de oprindelige 1802 stykker menes det at omkring 1500 har overlevet. Dronning Magrethe ejer i dag stellet.
Johann Christoph Bayer fik opgaven med at transformere den mange blomstermalerier fra de firkantede plader fra "Flora Danica bogen" over på de runde og ovale porcelænsdele. Flora Danica porcelænsstellet med de 1802 dele blev hans livsværk. - Fremstillingen af stellet afsluttedes i 1804, og Johann Christoph Bayer blev tildelt en pension fra Royal Copenhagen Porcelænsfabrik. På dette tidspunkt var Johann Christoph Bayer 66 år gammel. Han dør i 1812, 74 år gammel.
Alle kanter og blomster udskåret i hånden
De riflede kanter og perforeringerne er alle udskåret i hånden, og blomsterne på låg og hanke er modelleret i porcelæn, blad for blad; skabelsen af Flora Danica taler ganske simpelt for sig selv.