Historien bag Le Klint
Le Klint lamper er indbegrebet af klassisk dansk belysningsdesign, når det er bedst. Le klint har produceret et stort antal lamper og skærme.
Klint familiens overhoved, arkitekten P.V. Jensen-Klint var i begyndelsen af 1900-tallet på udkig efter en unik skærm til en petroleumslampe, som han selv havde designet. Desværre kunne han ikke finde en skærm i datidens butikker, som han syntes passede til lampen og derfor gik han selv i gang med at udvikle en skærm. De første skærme og lamper fra Le Klint blev produceret i papir, men i dag anvendes hovedsageligt plast på grund af den lette rengøring og længere holdbarhed.
P.V.Jensen-Klints søn, Tage Klint, videreudviklede den oprindelige plisselampeskærm og i 1942 tilføjede han den geniale gribekrave, så skærmen kan sidde fast på stativet uden brug af andre materialer. Gribekraven bruges i dag på næsten alle Le Klint skærme og er særdeles effektiv, idet den kan bruges på forskellige stativer afhængigt at, hvilken lampe skærmen skal passe til. I 1943 grundlagde Tage Klint virksomheden Le Klint, som han opkaldte efter sin datter.
Også Tage Klints bror, Kaare Klint, var særdeles aktiv i firmaet og i 1944 designede kan en af Le Klints klassikere model 101, Frugtlygten. Kaare Klint var også manden bag Le Klints logo og emballage til lamperne.
I 1951 blev Tage Klint alvorligt syg og da han døde i 1953 overtog hans søn, Jan Klint, ledelsen af virksomheden. Indtil da havde Jan Klint været bosat i USA og haft helt andre arbejdsområder indenfor flybranchen. Han indførte en mere moderne ledelsesstil og satte en del nye lamper i produktion. Samtidig gjorde han et stort stykke arbejde med at markedsføre Le Klint udenfor Danmarks grænser.
Jan Klint sørgede i 1972 for at stifte en fond, så han var sikker på at virksomheden kunne fortsætte efter hans død. Jan Klint døde i 1989, hvorefter virksomhedens ledelse overgik til personer udenfor Klint familien.
Le Klints kendetegn har altid været de unikke plisserer, som laves i hånden. Selv om mange danske virksomheder flytter produktionen til udlandet har Le Klint stædigt holdt sig til fabrikken i Odense, hvor skærmene og lamperne stadig den dag i dag foldes i hånden af dygtige foldepiger. Dette er samtidig garanti for den høje kvalitet og design, som Le Klint altid har været kendt for. Med en Le Klint lampe får man ikke kun en designerlampe, men også historien om en dansk succesvirksomhed.
Le Klint Plisseskærme
Grundstammen i Le Klint er de plisserede skærme model 1 og model 2. Model 1 har den klassiske krave på toppen og model 2 er uden denne. Begge modeller blev oprindeligt foldet i papir, men laves i dag i plast, der gør dem nemmere at rense og samtidig gør det muligt at vaske dem. Model 1 findes i sidelængder fra 17cm til 38cm, mens model 2 findes i sidelængder fra 14cm til 38cm. Begge skærme skal bruges sammen med et Le Klint stativ, når de skal påsættes en lampe.
Le Klint Saxlampe
Saxlampen er en klassiker fra Le Klint. Lampens fletning gør at den er nem at trække ud og ind, så man altid kan få den til at stå i præcist den position, som man måtte ønske. Dette giver den en stærk funktionel profil, hvor man kan sætte den i den stilling, som passer bedst med ens lysbehov. Den fås både med skærmen siddende opefter og nedefter, så den bedst dækker de behov, som måtte være.
Sådan sætter du let sætter en Le Klint skærm på stativ.
De fleste Le Klint Plisse skærme leveres som usamlede. - Dvs. Plisse kjole og stativ leveres hver for sig. - Hvis du kommer i vores butik, sætter vi naturligvis gerne stativ og kjole sammen, men ønsker du varen sendt til din bopæl, vil den altid blive leveret usamlet.
Her ses Le klint plisse skærm uden stativ.
(Plisse kjolen)
Eksempler på Le Klint stativer.
Til hver enkelt Le klint skærm (kjole) fortæller vi hvilket stativ der kan bruges til skærmen. - Stativet købes særskildt, idet der skal bruges forskellige stativer afhængig af på hvilken lampe Le Klint skærmen skal fastgøres.
Når du har modtaget din lampe og skal montere den på stativet, er det meget vigtigt, at man starter med at udvide skærmen 25-30 gange. - Se hvordan i videoen ovenfor. -
Dette gøres for at du ikke knækker din nye plisse skærm, den skal helst ikke komme til at se sådan ud!!
Når du har udvidet skærmen, holder du fast om toppen af skærmen med venstre hånd.
Herefer er du klar til at trykke stativet forsigtigt på plads. - Hvis ikke stativet umiddelbart kan gå ned på plads, er skærmen ikke udvidet nok.
Når stativet er sat på plads er skærmen klar til at montere på lampefoden.
Her ses det færdige resultat:
Skal du sætte stativ i de store Le klint skærme:
Når det gælder de store plisse skærme kan du med fordel bruge hjælp fra en anden person, da det kan være svært at holde toppen, og styre resten af skærmen samtidig. - Den ene holder toppen af skærmen, mens den anden indsætter stativet.