Verdens Vildeste Stel
Med 1.530 intakte dele er Flora Danica-stellet ikke alene verdens bedst bevarede pragt-stel fra 1700-tallet, men uden tvivl også verdens vildeste stel, når det kommer til pragt, myter og dekorationer.
Flora Danica stellet blev opført på baggrund af et af verdens største plante værker og er dekoreret med billeder af 700 planter fra den danske botanik! - Ja, faktisk valgte man 'videnskabelige' illustrationer, som var tro kopier af plancher fra bogværket af samme navn. Man måtte dog ind imellem gå på kompromis, fordi de firkantede plancher i bøgerne og de runde eller ovale former på porcelænet ikke kunne bringes til at hænge sammen.
Flora Danica og de svirrede rygter
Det første Flora Danica stel blev fremstillet fra 1790-1802. Allerede mens stellet blev til, gik der rygter om det ude i Europa. Ifølge en af fortællingerne var Flora Danica tænkt som en diplomatisk gave fra det danske Kongehus til Zarina Katarina ll af Rusland. Zarinaen døde desværre inden stellet var blevet færdiggjort, og derfor har det oprindelige stel været i det danske Kongehus' eje siden. - Denne fortælling har dog aldrig kunnet bevises.
Det var kunstneren Johann Christoph Bayer, som malede langt størstedelen af motiverne på det første Flora Danica stel fra Royal Copenhagen. Forinden havde han tegnet adskillige motiver til selve bogværket, så det nøjagtige malearbejde med blomsterne var ikke fremmed for ham.
Den samlede produktion af det oprindelige stel varede 12 år og foregik på Den Kongelige Porcelainsfabrik. Det oprindelige Flora Danica stel bestod af 1.802 dele, og det blev indviet på Christian 7.s fødselsdag den 29. januar 1803. Derudover blev det anvendt til blandt andet statsbanketter, bryllupper og fødselsdage, og noget af stellet gik i stykker ved disse lejligheder.
Andre dele af stellet gik til under branden på Christiansborg Slot i 1884. Stellet er derfor ikke længere komplet, men det er lykkedes at bevare omkring 1.500 ud af de 1.802 dele, hvilket gør stellet til verdens største bevarede spisestel.
I dag opbevares det oprindelige Flora Danica på Rosenborg og Christiansborg, og anvendes kun ved helt specielle lejligheder.
Flora Danica i nyere tid
I 1863 blev den danske prinsesse Alexandra gift med den engelske tronarving den senere kong Edward 7. af Storbritannien. Parret fik et stel på 60 kuverter med 765 stykker som bryllupsgave., og i den anledning genoptog Royal Copenhagen produktionen af Flora Danica, valgt af nogle af borgerskabets damer.
På det oprindelige stel var alle planter med - også alger, svampe og tang. Disse motiver valgte man fra til bryllupsstellet, så det kun bestod af blomster. Da stellet var færdigt, fortsatte produktionen med blomster, og det har været i produktion lige siden.
For nogle år siden blev der udgivet nogle få tallerkener med svampe, som på det oprindelige stel.
Flora Danica er stadig den dag i dag det eneste stel fra Royal Copenhagen, som endnu hovedsageligt henvender sig til kongehuse og velhavende personer. Hver enkel del er så unik og langsom at lave, at prisen unægtelig er høj. Blomsterne tegnes stadig i fri hånd med de originale Flora Danicaplancher som skabelon og det kræver endvidere mange brændinger inden den enkelte del er færdig.
Priserne på Flora Danica begynder ofte ved DKK 5.300 for den mindste kagetallerken, mens en middagstallerken koster omkring DKK 12.000, en tekande ca. DKK 33.000, og stellets dyreste del bestående af en isklokke med underfad kan koste omkring DKK 250.000. Derfor har mange kun en enkelt del fra Flora Danicastellet, som går i arv i familien fra generation til generation.
Se også: