Elefantens symbolske betydning
Elefanten tillægges følgende symbolske betydninger.
Værdighed, lykke, troskab, succes, klogskab, dømmekraft, huskeevne, godmodighed, kraft og styrke, langt liv, frugtbarhed og visdom.
Ifølge Feng Shui indretningsprincipper er elefanten et lykkedyr og bl.a. symbol på frugtbarhed.
Specielt anvendes elefanter med sænket snabel for at skabe frugtbarhed. Dette skyldes efter sigende, at elefanter med sænket snabel opsamler energi, samt at de kan skubbe sig gennem forskellige forhindringer. – En symbolik, der giver mening for det par, der er på udkig efter frugtbarhed.
På grund af sin styrke og fysisk magt, symboliserer elefanterne beskyttelse og stabilitet. Du kan ofte se et par elefanter ved indgangen til asiatiske bygninger. Det kan både være templer eller virksomheder. For at gøre brug af elefanternes beskyttende evner, kan du placere et par elefanter ved din hovedindgangen, men mindre kan også gøre det, et lille flot elefantpar på dit arbejdsbord siges også at have effekt.
Symbolikken på elefanternes evner stammer fra Buddhismen og den Indiske mytologi. Symbolikken anvendes ofte i indretningen af børneværelset, stuen eller kontoret, for at skabe lykke, energi, styrke og venlighed, men også for at skabe nysgerrighed og øge lysten til at lære.
Mange placerer små eller store elefanter rundt om i boligen for at opnå et langt lykkeligt liv.
Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl figurer af elefanter
Bing & Grøndahl har lavet to imponerende figurer af knælende elefant og gående elefant, samt (hvis man arbejder lidt med fantasien) deres elefantunger. Figurerne er gamle og meget sjældne, idet der ikke er produceret ret mange eksemplarer af dem. Den ene, B&G figur af knælende elefant, er med sikkerhed designet af Dahl Jensen og de andre, B&G figur af gående elefant og B&G figur af elefantunge, kunne meget vel være det. Dahl Jensen er kunstneren bag mange af Bing & Grøndahls dyrefigurer, og han var en af de allerdygtigste kunstnere til at få det korrekte udtryk frem på figurerne. Med til serien hører også Bing & Grøndahl figur af elefant med løftet snabel, som dog ikke er helt så stor som de to andre, men stadig utrolig flot udført.
Royal Copenhagen har umiddelbart kun lavet tre porcelænsfigurer af elefanter - en stor figur på ca. 30 cm, designet af Th. Madsen og to mindre Royal Copenhagen figurer - elefanten på ca. 11 cm løfter sin snabel, så vi næsten kan høre brølet - er designet af mesteren Knud Kyhn. Den lidt større elefant på 15 cm er designet af Peter Herold.
Derudover har Royal Copenhagen lavet mange stentøjsfigurer af elefanter, både store og små. De store figurer af elefanter i stentøj er designet af Knud Kyhn og de små af John Galster. De små Royal Copenhagen stentøjselefanter udgør en flot samling, da de hver især er i gang med noget forskelligt.