Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl får og gedefigurer
Både Royal Copenhagen og Bing og Grøndahl har produceret adskillige figurer af får og geder. Engang var får og geder vigtige landbrugsdyr, som gav mælk, kød og uld til varmt tøj. I dag er de fleste fåreavlere og gedeavlere hobbyavlere, som synes, det er hyggeligt at arbejde med dyrene, samtidig med, at de kan give en ekstra indtjening. På de fleste kræmmermarkeder og julemarkeder kan man købe lokalt producerede tørklæder, huer, handsker, ponchoer og sjaler i god kvalitetsuld og lammekød til påskefrokosten eller blot en ekstra god middag.
De fleste Royal Copenhagen og B&G figurer af får og geder er produceret på den tid, hvor landbruget var af endnu større vigtighed i Danmark, end det er i dag. Både Royal Copenhagen og B&G har produceret figurer af får og geder enkeltvis, men også i form af mennesker med får og geder - eksempelvis nedenstående:
Royal Copenhagen figur af pige med geder nr. 694 eller 1020069, designet af Christian Thomsen
Royal Copenhagen figur af faun med ged nr. 498, designet af Christian Thomsen
Royal Copenhagen figur af faun på ged nr. 737, designet af Christian Thomsen
Bing & Grøndahl figur af pige med får nr. 2010, designet af Axel Locher
Royal Copenhagen figur af fårehyrde nr. 627, designet af Christian Thomsen
Royal Copenhagen figur af dreng med ged nr. 1249434, designet af Allen Therkelsen
Royal Copenhagen figur af dreng på ged nr. 1228, designet af Christian Thomsen
Knud Kyhn har designet en serie af lam, som er rigtig søde i samlet flok, men selvfølgelig også enkeltstående. Serien omfatter figurer af to lam, som sover sødt tæt ind til hinanden for at få varme og tryghed, figurer af liggende lam, figurer af stående lam, figurer af legende lam.
Fra Bing & Grøndahl findes to geder, som udgør et perfekt sæt. Den ene ged stanger ud efter den anden, som er i gang med at slikke sine klove. Figurerne af disse geder er designet af Dahl Jensen, som havde en eminent evne til at give figurerne de helt rigtige udtryk. Begge figurer er i øvrigt også produceret i en stentøjsudgave.
Vi er altid tilbøjelige til ved første øjekast at elske dyreungerne mest. Derfor er der også produceret flere af gedekid og lam i forhold til voksne får og geder, når vi ser bort fra menneskefigurer med får og geder. Et springende gedekid eller et gedekid, der danser rundt om sin mor og håber, hun vil være med på legen, kender de fleste af os. Desværre nok fortrinsvis fra zoologisk have. Det samme gør sig gældende med små lam, men dem ser vi flere af rundt omkring i landskabet. I slutningen af april og i løbet af maj måned, kan vi ofte se marker med en flok får og deres nuttede og legesyge lam.
Gedens betydning
Geden symboliserer begær, vitalitet, humor og frugtbarhed. Gedens horn bliver kaldt et overflødighedshorn, og det repræsenterer derfor naturens frugtbarhed.