Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl porcelænsfigurerog stentøjsfigurer af hjorte og dådyr
I 2006 designede Nanna Brøndum to figurer af en stående og en liggende hjort for Royal Copenhagen. Figurerne var desværre kun i produktion frem til 2009, men forinden havde Royal Copenhagen valgt af optage figurer af stående dådyr i deres Royal Whites figurer. Royal Whites var en figurserie som blandede nye og gamle figurer, som blev udgivet i en helt hvid udgave. Også den populære hjortekalv nr. 1929, som oprindeligt blev designet af Niels Nielsen for Bing & Grøndahl, blev udgivet i hvid bisquit. Hjortekalven er også udgivet som stentøjsfigur fra B&G.
Bing & Grøndahl har endvidere udgivet en serie af porcelænshjorte i et lidt mere abstrakt design, lavet af Jean Gaugain. Figurerne ses ikke ret ofte, og der er kun produceret få af dem.
Royal Copenhagen har i samarbejde med den kendte stentøjskunstner, Knud Kyhn, udgivet flere forskellige figurer af hjorte og hjortekid i stentøj. Nogle af figurerne er store, bombastiske figurer, der vejer godt til, mens andre af figurerne er noget mindre og ikke helt så opsigtsvækkende.
Af de mere almindelige figurer af rådyr, dådyr og hjorte kan nævnes Royal Copenhagen figur af liggende kid nr. 2609, designet af Knud Kyhn og Royal Copenhagen figur af rådyrkid nr. 2648, ligeledes designet af Knud Kyhn.
Mange danskere nyder at se rådyr i deres haver om vinteren, hvor de tit søger tættere på bebyggelse for at finde føde, og går man en tur i naturen - en skov eller park - kan man også være heldig at møde en flok af hjorte eller rådyr. Enkelte gange kan vi endda være heldige af se en hind med sit kid.
Nogle vil forbinde hjorte og rådyr med jagt, og flere samlere har både figurer af hjorte, rådyr, dådyr og deres kid, samt en figur af jæger. Det kan eksempelvis være
Bing & Grøndahl figur af jæger med hund nr. 2328, designet af Svend Jespersen
eller
Royal Copenhagen figur af jæger med hund nr. 1087, designet af Christian Thomsen.
Ovenstående to figurer er de bedst kendte figurer af jægere, men Royal Copenhagen har faktisk også lavet en overglasur figur af jæger med hund nr. 4091, designet af Bode Willumsen.
Du kan se forslag til opsætning af figurer i din boligindretning på vores tips til boligindretning. Jægerfigurerne er især at finde på denne side.
Der er tradition for at være mange jægere i Danmark og derfor har jægerne, ud over som figurer, også været afbilledet på platter. Motivet på Royal Copenhagen juleplatten 1977 er således en jæger med sin trofaste hund ved sin side.
Hjorte og rådyrs betydning
Hjorten og rådyret symboliserer moderkærlighed, helbredende berøring, ynde og forsigtighed. Gevirerne repræsenterer styrke,og da geviret fornyes hvert år, er dette også et symbol for genfødsel. Disse dyr fortæller os, at der er andre måder at nå vores mål på end med fysiske kræfter og magt. Disse værdier kan findes i nogle mennesker, og DPH Tradings erfaring er, at den perfekte gave ofte er en genstand, som har en vis personlig reference. Netop derfor er en dyrefigur ofte en personlig og god gave.