En porcelænsko passer fint sammen med en samling af porcelænsfigurer af mennesker i landbrugstøj. Den sortbrogede ko er den mest udbredte malkeko i Danmark, og det er også denne race, der er produceret flest porcelænsfigurer af. I dag findes der flere forskellige kvægracer i Danmark, men mange af dem var ikke ret udbredte dengang produktionen af porcelænskøer fra Bing & Grøndahl og Royal Copenhagen var på sit højeste.
Det samme gør sig gældende indenfor hesteracer, idet hesten i dag stort set kun bruges som hobbydyr, og for de fleste hesteracers vedkommende er der avlet mere ædle racer med fokus på rideegenskaber. Dengang B&G og Royal Copenhagen producerede porcelænsheste var fokus mere rettet mod arbejdsheste. I dag fascineres mange fortsat af de prægtige arbejdsheste, men nødvendigheden af arbejdsheste er i dag ikke længere eksisterende.
De fleste porcelænsfigurer af heste er relativt store figurer, som både håndværksmæssigt og tidsmæssigt var særdeles krævende. Derfor er der heller ikke produceret så mange af de enkelte porcelænsheste.
Heste og køers betydning
Hesten er symbolet på stor kraft men samtidig også stor forsigtighed. Hestens store personlige kraft er både en fysisk kraft, men også hestens store spirituelle kraft er værd at huske. Ligeledes kan tillægsordene fart, ynde, udholdenhed, troskab og ædelhed bruges til at beskrive hesten.
Koen symboliserer moder jord og jordens rigdom. Koen betragtes altid som et positivt og godmodigt dyr. Efter gammel hinduistisk tradition fra Indien er koen et helligt symbol.
Både koen og hesten har altså historisk set haft en stor fysisk og symbolsk betydning for mennesket. Se de mange flotte figurer af heste og køer fra mærkerne Royal Copenhagen og Bing & grøndahl.
Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl figurer af heste
Både i gamle dage, da hesten var et arbejdsdyr, og i dag, hvor hesten er et kæledyr, er interessen for og fascinationen af dette prægtige dyr stor. I Danmark har hesten altid været en vigtig arbejdskraft i landbruget, hvor den var en vigtig samarbejdspartner i forbindelse med høst, såning, pløjning og transport. Derfor blev der i forbindelse med de mange landbrugsfigurer fra Bing & Grøndahl og Royal Copenhagen naturligvis også udgivet porcelænsfigurer af heste.
Den belgiske hingst fra Bing & Grøndahl er et smukt eksempel på, hvor højt skattet hesten var, og hvor mange kræfter, den havde. Det samme gælder den gyldne hest fra Royal Copenhagen, som står med strakt hals og ørerne tilbage. I begge figurer fornemmer vi, hvor mange kræfter hesten har og dens store, stærke ben med langt hår.
Royal Copenhagens hest med seletøj er ligeledes utrolig smuk. Hesten er klar til at blive spændt for vognen og kan samtidig bære en rytter på ryggen.
I dag er hesten et yderst værdsat kæledyr og en af de største hobbyer i Danmark. Hestens skønhed og ynde har altid fascineret os mennesker, og derfor bruger vi i dag hovedsagligt hesten til konkurrencer, hvor dens skønhed bliver vurderet og værdsat. Gennem tiden har både Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl produceret flere figurer af heste, som netop viser deres skønhed og temperament.
Royal Copenhagen lippizanerfigur viser denne ædle race, som ofte bliver forbundet med den spanske rideskole i Wien. Der er også produceret en del figurer af føl fra Royal Copenhagen. Dette hænger formodentligt sammen med vores glæde over de søde og kække føl, vi ser springe rundt på markerne i foråret og sommeren. Et Royal Copenhagen føl kan være svært at finde, da der er mange samlere til heste- og følfigurer, og disse går ofte i arv gennem generationer.
Figurer af køer fra Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl
Køer har altid været en af de primære indtægtskilder på de danske gårde, når mælken blev solgt, og køerne var ligeledes med til at gøre familien selvforsynende med mælk og kød. Engang var det røde køer, der var flest af i Danmark, men efterhånden ses de næsten ikke længere, og mange af dem er i dag erstattet af sortbrogede og jersey køer.
Både Bing & Grøndahl og Royal Copenhagen har produceret adskillige figurer af køer og kalve. Begge fabrikater har i øvrigt også produceret en sortbroget tyr. Royal Copenhagens tyr står med sænket hoved og loftet hale - vi kan ligefrem fornemme, at den er klar til kamp. Bing & Grøndahls tyr viser dyret i et mere roligt øjeblik, hvor den fredeligt står og kigger sig omkring. B&G har endvidere lavet en ko, som slikker sig på maven og en liggende kalv, som også slikker sig på maven. B&G har også lavet en kalv stående på tre ben, mens den klør sig i hovedet med det fjerne ben. Designerne bag Bing og Grøndahls køer er varieret og omfatter både Svend Jespersen, Laurits Jensen og Sveistrup Madsen.
Også Royal Copenhagen har produceret en hel familie, idet de også har udgivet en liggende ko, som nænsomt nusser sin kalv og en større kalv, der ligger ned. Kunstneren bag Royal Copenhagens sortbrogede køer er Knud Kyhn, som har designet mange dyrefigurer for fabrikken. Han er kendt for et detaljeret udtryk, både i porcelæn og stentøj.
Royal Copenhagen har også udgivet en liggende og en stående jersey ko, men disse er der kun produceret få stykker af, og de er derfor svære at finde. De blev kun produceret over en periode på ca. 20 år. Jerseykøerne er designede af Jeanne Grut.