Royal Copenhagen Årets Juletræ
I 2007 startede Royal Copenhagen deres serie af porcelænsjuletræer, som efterfølgende er udkommet hvert år og stadig gør det. Hvert år er juletræet smukt pyntet på typisk dansk julepynt. De to første år (2007 og 2008) stod Royal Copenhagen juletræet i en potte med årstal, men siden ses det som et juletræ på fod. I 2007 var Royal Copenhagen juletræet pyntet med levende lys, flagkæder med danske flag, røde sløjfer og små gaver. Dette var det første juletræ i serien og derfor er der også mange af dem, der først fik øjnene op for serien de følgende år, som gerne vil have Royal Copenhagens Juletræ 2007. Årgangen er svær at finde, måske er der ikke lavet så mange af dem i første omgang fordi fabrikken har ønsket at se, hvordan figuren blev modtaget og dem, som købte juletræet allerede første år, har fortsat traditionen og samler fortsat på Årets Juletræ fra Royal Copenhagen.
En særlig dansk tradition er vores flettede julehjerte, som vi hænger på juletræet med eller uden slik i. Julehjerterne blev indført i slutningen af 1800 tallet og findes i dag på rigtig mange danske juletræer. For mange børn er det en tradition at klikke julehjerter hvert år til jul og hænge dem på juletræet. De hjemmelavede julehjerter giver juletræet et helt unikt og personligt udseende, som kommer helt an på børnenes kreativitet og farvevalg. At vi selv laver vores julepynt, er en central del af julen, fordi vi forbinder december måned og julen med familiehygge, hvor vi hjælper hinanden med forberedelse af konfekt, julepynt, julegaver ovs. Det er en tid, som kan være stressende, men når først julen kommer, falder der ro over os alle sammen og vi kan slappe af og hygge os med familien.
Netop de karakteristiske danske julehjerter i rød/hvid er det eneste julepynt vi ser på Royal Copenhagen juletræet fra 2008. Hvorvidt hjerterne er fyldt med lækkerier kan vi kun gisne om, men indbydende ser det i hvert fald ud med julehjerterne og guldstjernen i toppen.
På Årets Juletræ 2009 fra Royal Copenhagen er julepynten mere varieret og består af kræmmerhuse, flettede julehjerter, engle, trommer, gyngeheste og trompet. Når vi danser omkring juletræet juleaften, synger mange af os den kendte danske julesang af Peter Faber "Højt fra træets grønne top". Tredje vers i sangen begyndet netop med stroferne "Peter har den gren så kær, hvorpå trommen hænger". Måske har designeren af Royal Copenhagen Årets Juletræ, Sven Vestergaard, haft denne elskede julesang i baghovedet, da han har dekoreret juletræet fra 2009. Guldtrompeten som hænger på en af de nederste grene kan lede tankerne hen på de populære juleornamenter fra Georg Jensen, som i 1991 viste en trompet. Hvert år udgiver Georg Jensen nye lyseholdere og ornamenter til juletræet. Både lyseholderne og ornamenterne er store samlerartikler og hænges hvert år på juletræet.
I 2010 er Royal Copenhagen Juletræet pyntet med syngende engle og røde sløjfer. Englene har stor betydning for julen, de er et symbol på fred og er et bindeled mellem gud og mennesker. Der var englene som viste sig for hyrderne på marken og bad dem finde Jesus i krybben. Engle ses tit syngende eller spillende på harper, basuner eller andre instrumenter.
Royal Copenhagen Årets Juletræ 2011 er pyntet med stjerner og guirlander. Guirlander laves ofte af forskellig farvet glanspapir, som klippes i strimler på ca. 1 centimeters bredde og lives sammen i enderne, så der dannes en masse runde ringe, som sættes ind i hinanden. Er man mange om at lave en guirlande, kan man hurtigt få lavet nogle meter - mange børn har en jule-klippe-dag i skolen i begyndelsen af december, så de kan få julepyntet klasseværelset og i den forbindelse er guirlander en yndet dekoration. Definitionen på en guirlande er egentlig en kæde af dekoration og også musetrapper og flagkæder er populære juletræsguirlander.
Royal Copenhagen Juletræet 2012 er ligeledes pyntet med kræmmerhuse, ornamenter og en julebuk. Julebukken er lavet af halm, bundet sammen med røde bånd. Hvorfra julebukken egentlig stammer er et åbent spørgsmål, men den har været et symbol på julen i rigtig mange år. Julebukken ses i alle størrelser fra meterhøje bukke til små dekorationer til juletræet. Under juletræet har vi Danmark tradition for at placerede alle julegaverne, så vi kan beundre dem mens vi danser om juletræet. Julegaverne tilføjer en ekstra dimension til dekorationen og der gøres meget ud af af gøre indpakningen så festlig som mulig.