Grande Copenhagen har udgivet en smuk serie af platter, som skildrer den grimme ællings forvandling til en smuk svane og Bing & Grøndahl har udgivet platter med stregtegninger af motiver fra den berømte digters eventyr, samt farverige platter med illustrationer fra H.C.Andersens eventyr.
En af de mest kendte H.C. Andersen platte serier er Desirees juleplatter, som hver især symboliserer et af H.C.Andersens eventyr eller steder, som betød meget for ham.
Royal Copenhagen har udgivet en serie med sorte silhouetter fra hans eventyr og en særdeles smuk serie, hvor H.C. Andersen ses i den ene side og ved siden af ham fortolkes et af hans eventyr
Kært barn har mange navne:
Vi har lagt mærke til at når samlere søger efter platter inspireret af H. C. Andersens eventyr, så kaldes platterne mange ting fx.:
Hc Andersen platter / h c andersen platter / eventyr platter / Hans Christian Andersen Platter / Kongelige eventyr platter / Desiree Juleplatter / B&G hc andersen platter osv.
Bing & Grøndahl platter med H.C. Andersen motiver
B&G har lavet to flotte serier af porcelænsplatter med ens motiver fra H.C. Andersens eventyr. Den ene serie er lavet i overglasur dekoration med farver, mens den anden har sort/hvide motiver under glasuren. De farvede B&G platter har en flot gennemskåret kant, omkranset af en diskret guldkant. De sort/hvide platter har en almindelige kant med en sort streg, som indrammer motivet. Platterne er designet af Vilhelm Petersen.
H.C. Andersen var en mesterlig fortæller og hans eventyr er så kendte i Danmark, at vi blot behøver se motivet, så ved vi, hvilket eventyr der er tale om. Ingen er i tvivl om, at platten med den ekstraordinært høje seng, som prinsessen er ved at kravle op i, symbolisere eventyret om Prinsessen på ærten, ligesom ingen er i tvivl om, at platten med den næsten nøgne mand repræsenterer Kejserens Nye Klæder.
I 1975, i anledning af H.C. Andersens død, udgav Bing & Grøndahl en smuk mindeplatte med H.C. Andersen i midten og motiver fra nogle af hans mest kendte eventyr rundt i kanten.
Royal Copenhagen platter med motiver fra H. C. Andersens eventyr.
Vi møder den lille havfrue omgivet af smukke planter fra havets dyb, siddende på en sten i vandet, så hun i horisonten kan skimte prinsen ved stranden og ane slottet i baggrunden. Vi møder også kejseren som går under tronhimlen til den store procession kun iført sine benklæder, som er blevet bedraget så groft at hverken han eller nogen anden i følget vil indrømme, at de ikke kan se det prægtige tøj.
Desiree platter med H. C. Andersen motiver
Motivet på den første platte i serien er meget symbolsk H. C. Andersens Hus i Odense, på de følgende platter genfortælles hans eventyrer, romaner og biografier og først i 2000 vises igen et motiv, som har haft stor betydning for H. C. Andersen, nemlig Eremitagen. Det samme gør sig gældende på de sidste to platter i serien, som forestiller Fredensborg Slot, samt Kongens Nytorv og Det Kongelige Teater.
Grande Copenhagen platter med Den Grimme Ælling
De seks porcelænsplatter i Grande Copenhagens serie fortæller historien om Den Grimme Ælling, som vi kender fra H.C. Andersens eventyr. Platterne skildrer eventyret på smukkeste vis lige fra ællingen kommer ud af ægget og moderen frastødes af den til den endelig forenes med de smukker svaner og finder sin rigtige plads blandt dem. Platterne er udgivet i rækkefølge i årene 1985, 1986 og 1987 og er designede af Karan Jean Bornholt. H.C. Andersen platterne er dekorerede ovenpå glasuren.