Desiree mors dag platter
Motiverne på mors dag platterne fra Desiree viser i de første par år mor og barn sammen, hvorefter motiverne skifter til kun at vise børnene. Platterne skildrer børnenes dagligdags situationer og vi ser dem i færd med sorgløs leg, i dyb koncentration mens de iagttager nye, spændende ting eller afprøver nye ideer og i selskab med dyr.
Den typiske gave til mors dag er blomster, men hvis du er på udkig efter noget anderledes, kan en platte være en god ide. Vælg eventuelt det år, du er født, så giver du sin mor en personlig og unik gave. Hvis motivet på en anden platte får dig til at tænke tilbage på en bestemt oplevelse, er det selvfølgelig også en oplagt gave til mors dag.
Som det ses på nedenstående billede, så er de blå mors dag platter ret dekorative, og passer godt på en grå væg.
Gennem 1970'erne og begyndelsen af 1980'erne var porcelænsplatter i meget høj kurs og de hang i næste alle danske hjem, nogle lå også gemt væk på loftet i håb om at de med tiden blev endnu mere værd i salgsøjemed. Desværre ændres moden hurtigt og platter blev totalt yt. Nu er platterne ved at komme tilbage i boligindretningen på en ny og spændende måde. Den oprindelige ide med at samle en helt serie og hænge den op på væggen hele vejen rundt i stuen er blevet nyfortolket, så platterne nu bliver anvendt på ny. De blå porcelænsplatter passer godt ind i moderne boligindretning med hvide eller i hvert fald lyse vægge, og mange vælger at sætte platterne i plattestativer i vitrineskabe, på kommoder, på skriveborde eller andre stedet, hvor de bliver beundret.
Desiree stoppede deres produktion af mors dag platter i 1994. Kunstnerne bag mors dag platterne fra Desiree har varieret lidt gennem årene. Den første platte blev designet af Maggi Baaring og nr. 2 af Nulle Øigaard. I 1973 overtog Mads Stage og han fortsatte i en lang årrække helt indtil 1987, hvor Svend Otto S. fik overdraget opgaven og varetog den indtil seriens slutning.
Porcelænsfabrikken Desiree udgav i 1970 sin første mors dags platte. Denne platte var Desirees første forsøg med produktion af porcelænsplatter. Tidligere havde Desiree primært beskæftiget sig med produktion af stentøjsstel, men det var naturligvis nærliggende at tage produtionen af det blå hvide porcelæn op, som Danmark er så kendt for. Medens Desiree juleplatter tog deres motiver fra H.C.Andersens eventyr, hentes motivet til samtlige Desiree mors dags platter fra børnenes verden, hvor den beskriver situationer, som de fleste forældre vil nikke genkendene til. Platten, der er drejet i relief over en håndskåren gipsform, er malet i den berømte blå underglasur. Hvert år når motivet var skåret i gipsformen, og året var omme, blev den håndskårne gipsform, over hvilken platterne var lavet, knust, og årets platte kunne aldrig gentages.
Desiree mors dags platter udkom hver år i årene 1970 til 1994. Langt de fleste af mors dag platterne er designet af den kendte danske tegner Mads Stage, som foruden disse er kendt for sine landskabsskitser samt studier af fugle og dyr.
Mors dag traditionen er efterhånden blevet en ligeså fasttømret tradition som julen. Traditionen stammer fra USA hvor forfatteren Julia Ward indførte denne tradition, egentlig som en dag for fred, men senere som mors dag. Mors dag fejres i det meste af verden, men der er dog stor variation i den dato på hvilken den afholdes. I Danmark fejres mors dag 2. søndag i maj, hvor det er tradition at mødre får en buket blomster af deres børn.
Samme år som porcelænsfabrikken Desiree udgav sin første mors dags platte, udkom den første Desiree juleplatte. Disse juleplatter udkom fra 1970 til 2002. Alle juleplatterne har motiver hentet fra H.C.Andersens eventyr.
I 1982 begyndte Desiree tillige at producere en årskop, hvis motiv matchede motivet på juleplatten.
Klik på årgangen nedenfor, for at se priser, købe mm.
Désirée Mors Dags Platten 1970
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er En buket til mor.
I Danmark afholdes Mors dag hvert år den anden søndag i maj måned. Det er blevet en tradition for børnene af forære deres mor en blomsterbuket for at vise deres hengivenhed.
Deraf motivet til denne første mors dags platte fra Desiree.
Desirée startede serien af morsdags platter i 1970 og sluttede den i 1994.
Motiverne på alle Mors dag platterne er inspireret af begivenheder fra børnenes
forunderlige verden.
Kunstner: Maggi Baaring
Désirée Mors Dags Platten 1971
Titlen på denne morsdag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Moderkærlighed
Mors dag platten viser den stolte og kærlige moder, som våger over sit lille barn i vuggen.
Kunstner: Nulle Øigaard
Désirée Mors Dags Platten 1972
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er God Nat
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1973
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er På vej hjem
De to børn på Mors dag platten har formodentlig været ude at plukke blomster til deres mor. Motivet er et godt eksempel på søskendekærlighed idet storesøsteren tager sig af lillebroderen og de har hjulpet hinanden med at finde og plukke blomsterne.
Platten er udført i underglasur.
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1974
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Tusindfryd til mor
Desiree mors dag platten 1974 viser en ung pige, der plukker tusindfryd til hendes mor. Den anvendte dekorationsteknik er underglasur.
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1975
Titlen på denne morsdag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er En overraskelse
Denne Desiree Mors dag platte viser to små børn, der er ved at arrangere blomster til deres mor i en kurkke. Platten er udført i underglasur.
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1976
Titlen på morsdag platten 1976 fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Den lille gartner
Motivet på Desiree Mors dag platten 1976 er en dreng, der omhyggeligt vander blomster. De små og sarte grene på træet ved siden af drengen vidner om, at det er i begyndelsen af forårsperioden og at blomsterne er tidlige forårsbebudere.
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1977
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Små venner
Motivet på Desiree platten 1977 er to børn, der er ved at fodre kattekillinger. Børnene har varmet en gryde med mælk, som de er ved at servere for to små kattekillinger, der nysgerrigt kommer nærmere for at smage på mælken.
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1978
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Drømme
Drengen på Desirée Mors dag platte 1978 er langt væk hjemmefra i hans drømme. Måske sejler han med skibet på fjerne verdenshave på vej mod spændende destinationer.
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1979
Titlen på denne morsdag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Promenade
Kunstneren Mads Stage har designet Desiree Morsdagplatten 1979 med en masse stemning.
Mors dag platten er udført i underglasur.
Motivet er en pige, som netop er klar til en spadseretur med "sit barn".
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1980
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Små bygmestre
Motivet på Desiree Mors dag platten 1980 er en scene, som de fleste mødre kan nikke genkendende til, nemlig børnene der leger i deres børneværelse. Drengen er i gang med at bygge sin togbane og pigen er ved at indrette sit dejlige dukkehus. Det er kunstneren Mads Stage, som har designet mors dag platten i 1980. Mors dags platten er produceret i underglasur.
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1981
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Daglige pligter
Motivet på denne Desiree Mors dag platte 1981 er en dreng, der dybt koncentreret spreder korn til hønsene, som går tæt omkring ham for at spise maden. Mors dag platten er designet af Mads Stage og udført i blå underglasur.
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1982
Titlen på denne morsdag platte fra bedste ven Desiree Mors dag platten 1982 viser en dreng, som sidder i græsset sammen med en hund. Hunden er kendt som menneskets bedste ven og især blandt børn er hunden ofte meget vellidt. Sandsynligvis fordi hunden giver en følelse Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Min af trykhed og samtidig er meget kærlig. Kunstneren Mads Stage har designet denne mors dag platte, som er udført i underglasur.
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1983
Titlen på denne morsdag platte fra Uventet møde
Motivet på Desirée mors dag platten er to børn, der følges ad gennem engen. Drengen går med sin fodbold, mens pigen er en rigtig lille dame, der går med sin fine taske i hånden. Kunstneren Mads Stage har designet mors dag platten, som er produceret i underglasur.
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1984
Titlen på denne morsdag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Hvem er du?
Motivet på Desirée mors dag platten 1984 er en pige, der sidder på en søbred og kigger på en flot svane. Svanen er forholdsvis tæt på barnet og formodentlig tænker de begge "Hvem er du?". Mads Stage har designet denne Desiree mors dag platte, som er udført i underglasur.
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1985
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er En stille stund
Mads Stage har designet denne Desiree Mors dag platte, hvor han til motivet har valgt en dreng, der sidder i den fredfyldte have og læser. Ved siden af ham ligger katten, som giver en følelse af sammenhold. Desiree Mors dag platten er produceret i underglasur.
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1986
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Møde
på engen
Motivet på Desiree mors dag platten 1986 er en pige, der står og snakker men en hest på engen. Som så mange andre dyr er hesten for det meste forsigtig i omgangen med børn, idet den instinktivt ved, at børn ikke ønsker at gøre hesten ondt og derved ikke udgør nogen trussel. Det er den danske tegner Mads Stage, som har designet mors dag platten. Platten er udført i underglasur.
Kunstner: Mads Stage
Désirée Mors Dags Platten 1987
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Den lille fisker
Motivet på Desiree Mors dag platten 1987 er to børn, der sidder ved et vandløb og fisker.
Måske vil de gerne hjælpe deres mor med aftensmaden og forsøger derfor at fange en fisk til hende. Det er kunstneren Svend Otto S. som har designet mors dag platten.
Platten er udført i underglasur.
Kunstner: Svend Otto S
Désirée Mors Dags Platten 1988
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Det lille bageri
Motivet på Desiree Mors dag platten 1988 er tre børn, der er ved at lave bagværk i køkkenet. Designeren af mors dag platten 1988 er Svend Otto S. Mors dag platten er udført i blå underglasur.
Kunstner: Svend Otto S
Désirée Mors Dags Platten 1989
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Forår
Motivet på Desirée Mors dag platten 1989 viser to børn, der er ved at fodre en ged på marken. Morsdagsplatten er designet af Svend Otto S. og udført i i underglasur.
Kunstner: Svend Otto S
Désirée Mors Dags Platten 1990
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Forårsudflugten
Motivet på Desirée Mors dag platten 1990 er to børn på deres første forårsudflugt til skoven. Bøgen er netop sprunget ud og børnene er ved at plukke en buket blomster. Mors dag platten er designet af Svend Otto S. og produceret i blå underglasur.
Kunstner: Svend Otto S
Désirée Mors Dags Platten 1991
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Strandtur
Motivet på Desirée Mors dag platten 1991 er to børn, der går tur langs stranden på en blæsende dag. Mågerne flyver lavt over havet og bølgerne kastes ind mod stranden.
Svend Otto S. har designet Mors dag platten 1991. Den anvendte teknik på mors dag platten er underglasur.
Kunstner: Svend Otto S
Désirée Mors Dags Platten 1992
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Gåsefamilien
Motivet på Desirée mors dag platten 1992 er to børn, der er ved at fodre gæssene. I baggrunden ses gården. Mors dag platten er designet af Svend Otto S. og udført i underglasur.
Kunstner: Svend Otto S
Désirée Mors Dags Platten 1993
Titlen på denne mors dag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er I haven
Motivet på Desirée Mors dag platten 1993 er to børn, der arbejder i haven. Drengen er ved at grave i haven og pigen plukker bær. Designeren bag Desirees Mors dag platte er Svend Otto S.
Kunstner: Svend Otto S
Désirée Mors Dags Platten 1994
Titlen på denne morsdag platte fra Porcelænsfabrikken Désirée Danmark er Små kunstnere
Motivet på Desirée Mors dag platten 1994 er to børn, der er ved at kreere kunstværker.
Kunstneren bag denne sidste Mors dag platte fra Desirée er Svend Otto S. Platten er udført i blå underglasur.
Desirée startede serien af mors dag platter i 1970 og sluttede den i 1994.
Motiverne på alle Mors dag platterne er inspireret af begivenheder fra børnenes forunderlige verden.
Kunstner: Svend Otto S