Søværnets juleplatter fra Royal Copenhagen
Fra 1961 til 1983 udgav Royal Copenhagen en serie af blå fajance platter med motiver fra søværnet. Platterne viser betydningsfulde skibe, personer og materiel gennem tiderne og mange af dem kan relateres til yderst vigtige begivenheder for Danmark.
Den første platte viser fregratten Niels Juel 1864, som deltog i slaget ved Helgoland den 9. maj 1864. Royal Copenhagen Søværnets juleplatte fra 1966 viser Tordenskiold i stavnen på hans skib ved slaget i den svenske fjord Dynekilen, hvor han vandt en overbevisende sejr, som var medvirkende til at Sverige ikke fik erobret Norge.
Også flådens sænkning den 29. august 1943 er skildret på en af juleplatterne, nemlig Royal Copenhagen Søværnets juleplatte fra 1968. Her ses det karakteristiske billede af skibet Peder Skram, som ligger halvvejs sunket i havnen. Platten skildrer et trist øjeblike i den danske historie, dels fordi 32 skibe gik tabt og dels fordi krigsårene huskes som en mørk tid. Samtidig fortæller juleplatten om en planlægt gerning, som gik godt, idet det ikke lykkedes den tyske besættelsesmagt at overtage de danske skibe.
Slaget ved Køge Bugt i 1677 vises på Royal Copenhagen Søværnets juleplatte fra 1977. Her ses formentlig Niels Juel, som havde en stor rolle i søslaget og var stærkt medvirkende til at Danmark vandt over svenskerne.
De blå søværnets juleplatter viser også flere motiver fra Holmen, som i mange år var landets eneste flådestation indtil de nuværende flådestationer i Frederikshavn og Korsør blev anlagt. Der vises også emblemer og logoer fra nogle af søværnets instanser såsom Søværnets Officerskole og Marineforeningen.
Bag på søværnets juleplatter er der to huller til ophængning af platten, men den kan også bruges som skål eller askebægre.
I samme periode som de blå fajance platter blev udgivet, blev der også udgivet en tilsvarende serie i hvid porcelæn med de samme motiver på fajanceplatterne. De hvide porcelænsplatter fra Søværnet er dog produceret et par år længere end de blå, så de går frem til 1985.